Μια Λίμνη των Κύκνων κόντρα στα στερεότυπα

φωτ.1
«Κι έτσι, κατά την σωτήρια σαιζόν 2006-2007 η συνήθως ρουτινιάρικη αθηναϊκή σκηνή απέκτησε ξαφνικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον» θα γράψει ο μελλοντικός ιστορικός της Αθήνας.

φωτ.2

Πριν ακόμα κοπάσει ο θόρυβος από το "2" του Δημήτρη Παπαϊωάννου, μία νέα μεγάλη χορευτική παράσταση έρχεται παραλάβει την σκυτάλη και, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να σημειωθεί η ίδια λαμπρή επιτυχία. Κοινά στοιχεία και των δύο είναι το είδος της παράστασης, το ομοερωτικό τους περιεχόμενο, η κοντινή ηλικία των δημιουργών τους καθώς και το ότι οι παραστάσεις αυτές επελέγησαν για να εγκαινιάσουν δύο "νέα" θέατρα - αποκτήματα για την πρωτεύουσα.



Τα στερεότυπα ανατρέπονται και η αλήθεια του μύθου παραμένει: είναι η ανάγκη για έρωτα, για προσέγγιση, για νοιάξιμο, για αποδοχή αυτού που είμαστε.

φωτ.4
= = = = =
update
Οι κριτικές που ακολουθούν είναι από το Aθηνόραμα:
Ο καλλιτεχνικός συντάκτης της Guardian παρακολουθώντας την πρεμιέρα του Swan Lake στην σκηνή του Piccadilly Theatre, πριν από δέκα χρόνια, έγραφε: «είναι ένα απρόσμενα συγκινητικό έργο, που μπορεί να μετατρέψει ακόμα και τον πιο αρνητικό θεατή του μπαλέτου, σε φανατικό θαυμαστή».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η International Herald Tribune: «η "Λίμνη των Κύκνων" του M.Bourne, φέρνει στο προσκήνιο ένα νέο κοινό και εγκαινιάζει μια νέα εποχή στον χορό, το πάντρεμα του κλασικού μπαλέτου με το αισθησιακό καμπαρέ».
Αντιστοίχως η Observer τόνισε ότι: «πρόκειται για έναν συναρπαστικό εναλλακτικό απολογισμό του μουσικού έργου του Tchaikovsky και πιθανότατα ολόκληρης της ζωής του».
Το σχόλιο ωστόσο που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση προήλθε από την The London Independent:
«Δείτε το, ή ζήστε με τον καημό ότι το χάσατε».
= = = = =
σημ: Οι εικόνες 1,2,3 και 4 έχουν φωτογραφηθεί από το "& 7" της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Official Swan Lake Website