ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ του Παντελή Οικονόμου προς τους υποψήφιους προέδρους (στο ΠΑ.ΣΟ.Κ λειτουργούν και σοβαροί πολιτικοί)
Κυρίους
Βενιζέλο Ευάγγελο
Παπανδρέου Γιώργο
Σκανδαλίδη Κώστα
Αγαπητοί φίλοι,
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας να συζητήσουμε τις εξελίξεις στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην οποία και ανταποκρίθηκα ευχαρίστως. Στις συναντήσεις μας αυτές διατύπωσα την άποψη ότι καλό θα ήταν να αναπτυχθεί ένας πολιτικός διάλογος γύρω από τρία θέματα :
1. Σε τι οφείλεται η συρρίκνωση της επιρροής μας (από τις εκλογές του 1993 μέχρι σήμερα έχουμε χάσει περίπου έναν στους τέσσερις ψηφοφόρους μας), όπως και το δυσμενές αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών.
2. Με τι τρόπο θα ανακάμψουμε και
Γνωρίζω ότι οι εκτιμήσεις μας δεν ταυτίζονται, ως προς την αποτίμηση της περιόδου 1993 -2004. Ως γνωστόν, υποστήριζα από τότε - και συνεχίζω να υποστηρίζω - ότι η ιεράρχηση της ΟΝΕ (η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε καν και εκφυλίστηκε σε μια ζώνη κοινού νομίσματος) ως πρώτης προτεραιότητας, ήταν επιεικώς αλλόκοτη για μια χώρα, όπως η Ελλάδα, με την Παιδεία και την Δημόσια Διοίκησή της σε προβληματική κατάσταση, αλλά και ανοιχτά θέματα εθνικής ασφάλειας. Πολύ περισσότερο, η υιοθέτηση της ονομαστικής σύγκλισης ως εθνικού στόχου από το σοσιαλιστικό κίνημα της πατρίδας μας. Αυτή η θεώρησή μας άλλωστε, υπαγόρευσε σε μεγάλο βαθμό, από το 2001, την ίδρυση του ρεύματος των ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ το οποίο και εκπροσωπώ.
Οι συνθήκες, όπως διαμορφώθηκαν από τις συναντήσεις μας μέχρι σήμερα, ίσως δεν επιτρέπουν να αναπτυχθεί ένας διάλογος πάνω στο θέμα αυτό. Επιβάλλεται όμως, σε κάθε περίπτωση, η βασική τοποθέτησή μας για την ημερήσια διάταξη του σήμερα και του αύριο στα δημόσια πράγματά μας. Όσες και όποιες και αν είναι οι δυσκολίες για ένα τέτοιο εγχείρημα. Μεταξύ άλλων, ακριβώς επειδή, με τον τρόπο αυτό, θα διευκολυνθεί η συμμετοχή του λαού και η επιλογή του της 11ης Νοεμβρίου. Κάτι το οποίο πρέπει να αποτελεί πρώτο μέλημα για κάθε δημοκράτη. Ιδιαιτέρως σε μια περίοδο δεξιάς όσο και αδέξιας διακυβέρνησης, όπως η σημερινή. Μιας κυβέρνησης με μειωμένη δημοκρατική ευαισθησία. Με τελευταίο σύμπτωμα την εν κρυπτώ διαπραγμάτευση και συμφωνία της για την νέα συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς καμία ενημέρωση του λαού, πολύ περισσότερο χωρίς την επικύρωσή της με δημοψήφισμα. Αισθάνομαι την υποχρέωση λοιπόν, να θέσω υπ όψιν σας ορισμένα σημαντικά, κατά την άποψή μου, ανοιχτά θέματα και τις δικές μου θέσεις για αυτά.
Με την πρόσκληση να αξιοποιηθούν οι επερχόμενες διαδικασίες μέχρι την 11η Νοεμβρίου εκ μέρους σας, ώστε να αναπτυχθούν, κατά το δυνατόν, και οι δικοί σας προβληματισμοί γύρω από αυτά. Αυτές είναι και οι σκέψεις οι οποίες με ώθησαν να απευθύνω σε σας την ανοιχτή αυτή επιστολή.
Σε πρώτο θέμα πιστεύω ότι εξελίσσεται η αγριότητα εις βάρος των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων και στρωμάτων.
Αγριότητα φορολογική.
Αγριότητα κοινωνική.
Παραμένουν βεβαίως δύσκολες οι σχέσεις του πολίτη με τις υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θεωρώ επιβεβλημένη την εισαγωγή του δημόσιου υπάλληλου / οικογενειακού συμβούλου, αποκλειστικού υπεύθυνου για την διεκπεραίωση των υποθέσεων μέσα σε τακτές χρονικές προθεσμίες. Όπως ανοιχτό θέμα παραμένει και η μεταρρύθμιση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος σε όλες τις βαθμίδες του, με σκοπό την ισόρροπη παροχή μόρφωσης και γνώσεων και τελικό αποτέλεσμα την ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όποτε την χρειαστεί ο πολίτης. Οι τομές στην εκπαίδευση και την διοίκηση θα μπορούσαν να είναι η πεμπτουσία ενός γνήσιου, όσο και αναγκαίου, εκσυγχρονισμού.
Επισήμανα παραπάνω ότι η πατρίδα μας αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει προβλήματα εθνικής ασφάλειας. Με πρώτο ανάμεσά τους την τουρκική απειλή. Η γειτονική χώρα, μεταξύ άλλων παράνομων και μονομερών αξιώσεων και διεκδικήσεων εις βάρος μας, απειλεί από την δεκαετία του '90 με πόλεμο, εφόσον ασκήσουμε το νόμιμο κυριαρχικό μας δικαίωμα για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας έως τα 12 ναυτικά μίλια. Η απεμπόληση του δικαιώματός μας αυτού ασφαλώς θα ήταν αδιανόητη. Όπως θα επισυνέβαινε, εάν της ασκήσεώς του προηγείτο η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Αλλά οι παρανομίες της Τουρκίας διαιωνίζονται και στη Κύπρο. Ως γνωστόν, το σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε από την μεγάλη πλειοψηφία των κυπρίων. Παρ όλα αυτά, εξακολουθεί η μεθόδευση της επαναφοράς του, με κάποιο τρόπο. Στην Κυπριακή Δημοκρατία επέρχονται προεδρικές εκλογές. Θεωρώ εκ των ουκ άνευ τον σεβασμό της ετυμηγορίας των κυπρίων, όπως εκφράστηκε με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Βεβαίως, όλα τα θέματα αυτά - και πολλά άλλα φυσικά - καλό θα ήταν να συζητηθούν δημοκρατικά και οργανωμένα στο πλαίσιο των οργανώσεων και των οργάνων του Κινήματός μας. Ενός πολιτικού οργανισμού με δομή και λειτουργία δημοκρατική. Με μέλη επιφορτισμένα με ευθύνες και αρμοδιότητες για όλα. Άρα και με την επιλογή του Προέδρου τους. Γι αυτό, έχω υποστηρίξει προ πολλού την εκλογή αυτού του τελευταίου από το Συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Θέση της οποίας η απήχηση διευρύνεται διαρκώς. Φυσικά η πρόταση αυτή δεν αφορά (και δεν θα μπορούσε να αφορά) την εκλογή της 11ης Νοεμβρίου. Μπορεί όμως να αποτελέσει απόφαση του επόμενου Συνεδρίου μας την άνοιξη του 2008.
Ιδού λοιπόν μια ημερήσια διάταξη η οποία θα μπορούσε, κατά την άποψή μου πάντοτε, να έχει ως αποτέλεσμα την ανάκαμψη της επιρροής μας. Θα χαιρόμουν να την συζητήσουμε.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Παντελής Οικονόμου
Ετικέτες Η ΕΛΠΙΔΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ