« A Ρ Χ Ι Κ Η - Σ Ε Λ Ι Δ Α | Αποχαιρετισμός, του Νίκου-Αλέξη Ασλάνογλου » | Η συναυλία των γυακίνθων, του Οδυσσέα Ελύτη » | Φθινοπωρινό σχεδίασμα, του Μήτσου Παπανικολάου » | Στο φθινοπωρινό ξενοδοχείο, του Νίκου-Αλέξη Ασλάνο... » | Το σπίτι, του Αλέξανδρου Μάτσα » | Νίκος-Αλέξης Ασλάνογλου: "Να έμενε, τουλάχιστον, κ... » | Σπήλαιο Κουτούκι, του Κώστα Στεργιόπουλου » | Μουσικότητα, της Ζωής Καρέλλη » | Ερείπια της Παλμύρας, του Νίκου-Αλέξη Ασλάνογλου » | ζ' - του Μιχάλη Παπαντωνόπουλου » 

Τετάρτη, Οκτωβρίου 31, 2007 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ του Παντελή Οικονόμου προς τους υποψήφιους προέδρους (στο ΠΑ.ΣΟ.Κ λειτουργούν και σοβαροί πολιτικοί)

Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2007

Κυρίους
Βενιζέλο Ευάγγελο
Παπανδρέου Γιώργο
Σκανδαλίδη Κώστα

Αγαπητοί φίλοι,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας να συζητήσουμε τις εξελίξεις στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην οποία και ανταποκρίθηκα ευχαρίστως. Στις συναντήσεις μας αυτές διατύπωσα την άποψη ότι καλό θα ήταν να αναπτυχθεί ένας πολιτικός διάλογος γύρω από τρία θέματα :

1. Σε τι οφείλεται η συρρίκνωση της επιρροής μας (από τις εκλογές του 1993 μέχρι σήμερα έχουμε χάσει περίπου έναν στους τέσσερις ψηφοφόρους μας), όπως και το δυσμενές αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών.

2. Με τι τρόπο θα ανακάμψουμε και

3. Με ποιες προϋποθέσεις το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του αυτές.

Γνωρίζω ότι οι εκτιμήσεις μας δεν ταυτίζονται, ως προς την αποτίμηση της περιόδου 1993 -2004. Ως γνωστόν, υποστήριζα από τότε - και συνεχίζω να υποστηρίζω - ότι η ιεράρχηση της ΟΝΕ (η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε καν και εκφυλίστηκε σε μια ζώνη κοινού νομίσματος) ως πρώτης προτεραιότητας, ήταν επιεικώς αλλόκοτη για μια χώρα, όπως η Ελλάδα, με την Παιδεία και την Δημόσια Διοίκησή της σε προβληματική κατάσταση, αλλά και ανοιχτά θέματα εθνικής ασφάλειας. Πολύ περισσότερο, η υιοθέτηση της ονομαστικής σύγκλισης ως εθνικού στόχου από το σοσιαλιστικό κίνημα της πατρίδας μας. Αυτή η θεώρησή μας άλλωστε, υπαγόρευσε σε μεγάλο βαθμό, από το 2001, την ίδρυση του ρεύματος των ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ το οποίο και εκπροσωπώ.

Οι συνθήκες, όπως διαμορφώθηκαν από τις συναντήσεις μας μέχρι σήμερα, ίσως δεν επιτρέπουν να αναπτυχθεί ένας διάλογος πάνω στο θέμα αυτό. Επιβάλλεται όμως, σε κάθε περίπτωση, η βασική τοποθέτησή μας για την ημερήσια διάταξη του σήμερα και του αύριο στα δημόσια πράγματά μας. Όσες και όποιες και αν είναι οι δυσκολίες για ένα τέτοιο εγχείρημα. Μεταξύ άλλων, ακριβώς επειδή, με τον τρόπο αυτό, θα διευκολυνθεί η συμμετοχή του λαού και η επιλογή του της 11ης Νοεμβρίου. Κάτι το οποίο πρέπει να αποτελεί πρώτο μέλημα για κάθε δημοκράτη. Ιδιαιτέρως σε μια περίοδο δεξιάς όσο και αδέξιας διακυβέρνησης, όπως η σημερινή. Μιας κυβέρνησης με μειωμένη δημοκρατική ευαισθησία. Με τελευταίο σύμπτωμα την εν κρυπτώ διαπραγμάτευση και συμφωνία της για την νέα συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς καμία ενημέρωση του λαού, πολύ περισσότερο χωρίς την επικύρωσή της με δημοψήφισμα. Αισθάνομαι την υποχρέωση λοιπόν, να θέσω υπ όψιν σας ορισμένα σημαντικά, κατά την άποψή μου, ανοιχτά θέματα και τις δικές μου θέσεις για αυτά.

Με την πρόσκληση να αξιοποιηθούν οι επερχόμενες διαδικασίες μέχρι την 11η Νοεμβρίου εκ μέρους σας, ώστε να αναπτυχθούν, κατά το δυνατόν, και οι δικοί σας προβληματισμοί γύρω από αυτά. Αυτές είναι και οι σκέψεις οι οποίες με ώθησαν να απευθύνω σε σας την ανοιχτή αυτή επιστολή.

Σε πρώτο θέμα πιστεύω ότι εξελίσσεται η αγριότητα εις βάρος των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων και στρωμάτων.

Αγριότητα φορολογική.
Για την αντιμετώπισή της, υποστηρίζω την μείωση των συντελεστών του Φ.Π.Α. και την αύξηση της άμεσης φορολόγησης των πολύ υψηλών εισοδημάτων και κερδών.

Αγριότητα εργασιακή.
Η υπεραξία από την εκρηκτική πρόοδο της τεχνολογίας όχι μόνον δεν βελτίωσε την θέση των εργαζομένων, αλλά συνδυάστηκε με τον περιορισμό της αγοραστικής δύναμης, των δικαιωμάτων και του ελεύθερου χρόνου τους. Θέση μου είναι η μείωση των ωρών εργασίας και η αύξηση του χρόνου της άδειας.

Αγριότητα ασφαλιστική.
Η πολύχρονη υπεξαίρεση των πόρων της κοινωνικής ασφάλισης όχι μόνον δεν αντιμετωπίζεται, αλλά επιχειρείται ο καταλογισμός της στα θύματά της και, κυρίως, στους νέους. Για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου υπανάπτυξης, υποστηρίζω μια μεγάλη δημόσια επένδυση, ύψους ενός περίπου Α.Ε.Π. για τα επόμενα σαράντα χρόνια, σε ένα νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για τους εισερχόμενους στην εργασία, με ισότητα των ασφαλισμένων, χαμηλότερες εισφορές, υψηλότερες συντάξεις και ελαστικότητα στην έξοδο από την εργασία.

Αγριότητα κοινωνική.
Με την φτώχεια να μαστίζει ένα στους τέσσερις συμπατριώτες μας. Με επείγον πια αίτημα τον σχεδιασμό και την σταδιακή εφαρμογή του Δικτύου Προστασίας από την Φτώχεια.

Παραμένουν βεβαίως δύσκολες οι σχέσεις του πολίτη με τις υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θεωρώ επιβεβλημένη την εισαγωγή του δημόσιου υπάλληλου / οικογενειακού συμβούλου, αποκλειστικού υπεύθυνου για την διεκπεραίωση των υποθέσεων μέσα σε τακτές χρονικές προθεσμίες. Όπως ανοιχτό θέμα παραμένει και η μεταρρύθμιση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος σε όλες τις βαθμίδες του, με σκοπό την ισόρροπη παροχή μόρφωσης και γνώσεων και τελικό αποτέλεσμα την ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όποτε την χρειαστεί ο πολίτης. Οι τομές στην εκπαίδευση και την διοίκηση θα μπορούσαν να είναι η πεμπτουσία ενός γνήσιου, όσο και αναγκαίου, εκσυγχρονισμού.

Επισήμανα παραπάνω ότι η πατρίδα μας αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει προβλήματα εθνικής ασφάλειας. Με πρώτο ανάμεσά τους την τουρκική απειλή. Η γειτονική χώρα, μεταξύ άλλων παράνομων και μονομερών αξιώσεων και διεκδικήσεων εις βάρος μας, απειλεί από την δεκαετία του '90 με πόλεμο, εφόσον ασκήσουμε το νόμιμο κυριαρχικό μας δικαίωμα για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας έως τα 12 ναυτικά μίλια. Η απεμπόληση του δικαιώματός μας αυτού ασφαλώς θα ήταν αδιανόητη. Όπως θα επισυνέβαινε, εάν της ασκήσεώς του προηγείτο η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Αλλά οι παρανομίες της Τουρκίας διαιωνίζονται και στη Κύπρο. Ως γνωστόν, το σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε από την μεγάλη πλειοψηφία των κυπρίων. Παρ όλα αυτά, εξακολουθεί η μεθόδευση της επαναφοράς του, με κάποιο τρόπο. Στην Κυπριακή Δημοκρατία επέρχονται προεδρικές εκλογές. Θεωρώ εκ των ουκ άνευ τον σεβασμό της ετυμηγορίας των κυπρίων, όπως εκφράστηκε με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Βεβαίως, όλα τα θέματα αυτά - και πολλά άλλα φυσικά - καλό θα ήταν να συζητηθούν δημοκρατικά και οργανωμένα στο πλαίσιο των οργανώσεων και των οργάνων του Κινήματός μας. Ενός πολιτικού οργανισμού με δομή και λειτουργία δημοκρατική. Με μέλη επιφορτισμένα με ευθύνες και αρμοδιότητες για όλα. Άρα και με την επιλογή του Προέδρου τους. Γι αυτό, έχω υποστηρίξει προ πολλού την εκλογή αυτού του τελευταίου από το Συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Θέση της οποίας η απήχηση διευρύνεται διαρκώς. Φυσικά η πρόταση αυτή δεν αφορά (και δεν θα μπορούσε να αφορά) την εκλογή της 11ης Νοεμβρίου. Μπορεί όμως να αποτελέσει απόφαση του επόμενου Συνεδρίου μας την άνοιξη του 2008.

Ιδού λοιπόν μια ημερήσια διάταξη η οποία θα μπορούσε, κατά την άποψή μου πάντοτε, να έχει ως αποτέλεσμα την ανάκαμψη της επιρροής μας. Θα χαιρόμουν να την συζητήσουμε.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Παντελής Οικονόμου

Ετικέτες

artois Image Hosted by ImageShack.us
"artois" - ράτσα ενός κυνηγετικού, χαριτωμένου σκύλου - είναι η συλλογική περσόνα κάποιων ανθρώπων, που συναντήθηκαν στο διαδίκτυο και διαπίστωσαν ότι πάσχουν από την ίδια "ασθένεια": είναι αλλεργικοί στους πάσης φύσεως "δηθενατζήδες". Τέρμα τα ντεμέκ είτε πρόκειται για δήθεν πολιτικούς σωτήρες, δήθεν δημοσιογράφους, δήθεν σκεπτόμενους, δήθεν αριστερούς, δήθεν ανιδιοτελείς, δήθεν σοβαρούς, δήθεν προοδευτικούς... Aπό τις 13.12.2010, νέο μέλος: artois 4, o λαϊκιστής. Aπό 11/11/11 νέος μεταβατικός αρθΡογράφος ο "Αρτουά ο παλιός" - με συγκεκριμένη διάρκεια, μέχρι 12/12/12 που θα "συνοδεύσει" τον μάταιο κόσμο στο τέλος του [επιτέλους!]

. .

Θεματα

  • ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
  • ΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
  • On AIDS
  • ΕΠΕΤΕΙΑΚΑ και ΜΝΗΜΗΣ
  • TO MIKΡΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΟΒSERVER
  • ΤA ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ
  • ΤΣΙΓΑΡΑ ΤΕΛΟΣ!

    . .

    Aλλα

  • ΠΛΑΣΤΟΠΡΟΣΩΠΙΑ ΜΕΣΩ ΨΕΥΔΟΪΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΣΑΣ ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ
  • ΠΑΡΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ
  • O ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ
  • H MAΡΙΑΝΝΑ ΑΠΟΛΥΕΤΑΙ
  • H AΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΟ ΝΤΙΒΑΝΙ
  • ΓΙΑ ΕΝΑ ΦΙΛΟΤΙΜΟ
  • ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ
  • ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΤΟΥ
  • . .

    o artois o 4oς προτεινει (boo to alternative douchebags!)

  • MΠPAΦ : Mikeius vs. Alt-Bags (part 1)
  • MΠPAΦ : Mikeius vs. Alt-Bags (part 2)
  • MΠPAΦ : Mikeius vs. Alt-Bags (part 3)
  • LINKS:

    EKΔΟΤΙΚΑ ΝΕΑ: Απο 1ης Μαρτιου, η νεα υπερπολυτελης εκδοση της "Αυτομπλογκο- γραφιας μου". Δερματοδετη με 5 υπεροχα αυθεντικα σβαροφσκι στη θεση των ομικρον. ......... κλικ εδω για περισσότερα

    ........Image Hosted by ImageShack.us

    -

    ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΧΡΕΙΟ: _____ MIA ΦΙΛΟΔΟΞΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΟΒSERVER

    Για τις δυσκολες ωρες σας: TA ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ακομα μια φιλοδοξη προσπαθεια του Οbserver

    Powered by Blogger
    and Blogger Templates
    Image and video hosting by TinyPic